Zdá sa, že vo svojom prehliadači nemáš povolené cookies pre túto webovú lokalitu a z toho dôvodu tieto stránky NEBUDÚ fungovať správne! Preto by bolo vhodné povoliť cookies aspoň pre túto lokalitu a tak ti poskytneme všetky funkcie tak, ako sme ich naprogramovali.
Posledné diskusie na Aqua-Fish+
  1. Lubos204 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  2. Blahoslav_Jurina na Ako rozmnožovať a starať sa o Cichlazomu zebrovitú dňa …zobraz viacero z posledných diskusií
  3. Matus156 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  4. Richard555 na Ako rozmnožovať a starať sa o Cichlazomu zebrovitú dňa
  5. Wittman1942 na Informácie pre správny odchov Gupky (Poecilia reticulata) a o jej rozmnožovaní dňa
  6. rocki123456789 na Chov Prísavníka Škvrnitého - Rozmnožovanie, Kŕmenie, Starostlivosť, Obr& dňa
  7. Petzo na Chov Korytnačiek - Potreby, tipy a návody dňa
  8. Larasfish na Návod ako chovať Molinézie čierne, tiež známe ako Black molly dňa
  9. aurelius na Článok a fórum o chove Karasa závojového dňa
  10. Wocap na Článok a fórum o chove Kreviet Amano (Cardinia japonica) dňa

Čistenie akvárií

Úvod

Mikrogeophagus ramirezi je populárna ryba známa ako modrá ramirézka či nemecká ramirézka. Tento sladkovodný druh patrí do rodiny cichlíd a je považovaný za jednu z najmierumilovnejších druhov cichlíd. Ramirézka modrá pochádza z Južnej Ameriky z ústia rieky Orinoco, ktorá prechádza z Venezuely do Kolumbie. Avšak teraz sú chované ako akvarijné ryby v mnohých krajinách. Sú nazývané modré, lebo majú krásu modrú farbu na oboch stranách tela. Voľne žijúce ryby ale majú oveľa výraznejšiu modrú farbu, než ryby chované a množené v akváriu.

Prečo ľudia čistia svoje akváriá?

Sú tri hlavné dôvody prečo čistiť akvárium. Po prvé, voda v akváriu smrdí. Dôvod zápachu je rôzny. Spôsobujú to ryby (ich výkaly padajú na dno alebo do filtra), zvyšky rozkladajúceho sa starého jedla, alebo rozkladajúci sa mŕtvy živočích v akváriu. Je veľmi dôležité mať v akváriu dostatočne silný filtračný systém aby ste udržali dobré podmienky v akváriu. Stojatá voda zvyčajne smrdí, ale filter sa niekedy dá nahradiť množstvom rastlín a malým počtom rýb, čo udrží vodu stabilnú.

Ďalší dôvod je, že sa v akváriu premnožili riasy.

Mali by ste vedieť, že riasy sa vytvárajú predovšetkým v akváriách, kde je málo rastlín, málo nitrifikačných baktérií, alebo veľmi silné svetlo. Ak máte riasy, mali by ste si zadovážiť ryby, ktoré pojedajú riasy ako prísavníci, corydorasy, prípadne aj slimáky, napríklad ampulárie. Riasy sú prirodzenou súčasťou akvárií a udržuje vodu v dobrom stave a v chemickej stabilite. Rybie exkrementy padajú na dno nádrže a stávajú sa súčasťou substrátu. Ak je substrát dobrej kvality, zničí všetky škodliviny a premení ich na nitráty, ktoré obsahujú kyslík. V akváriu, kde je dostatok rastlín, riasy nebudú rásť, lebo všetky nitráty sú spracovávané rastlinami a im už nestanú živiny na rast. Na druhej strane, ak máte príliš jasné svetlo, veľa rastlín nezastaví rast rias, lebo svetlo podporuje rast rastlín, ale aj rias.

Tretím zvyčajným dôvodom čistenia akvária je to, ak sa voda zafarbí do hneda, alebo žlta.

Takéto farby sú spôsobené špeciálnym drevom určeným pre akváriá, koreňmi a ostatnými dekoráciami. V takomto prípade nie je potrebné meniť vodu, lebo je to prirodzené a veľa biotopov vo svete nemajú kryštálovo čistú vodu. Napríklad rieky Južnej Ameriky prúdia cez pralesy. Prirodzenou časťou týchto vôd sú stromy, ktoré udržujú vodu zafarbenú. Drevá určené pre akváriá spôsobujú tmavú vodu, čo ale vítajú hlavne prísavníci. Takéto drevá sú veľmi peknou dekoráciou a udržujú prirodzený vzhľad akvária. Veľké drevá poskytujú rybám miesto na skrývanie a hry, prípadne aj miesto na množenie. Práve tá tmavá farba môže podporovať množenie určitých rýb. Vytvorenie tmavých miest v akváriu zabezpečí kvalitný život aj pre ryby, ktoré majú radšej skôr tmu, ako svetlo. Dekorácie z plastu môžu byť pekné, ale nikdy nenahradia prirodzené prostredie v akváriu.

Ľudia zvyčajne čistia svoje akvária každé 2 až 4 týždne. Ja osobne nečistím svoje akvárium tak často, iba dolievam vyparenú vodu, prápadne udržiavam rastliny v primeranom množstve. Pre svoju stratégiu som sa rozhodla už dávno, pretože moje ryby boli strašne vystresované počas čistenia vody. Síce sú stále vystresované počas výmeny filtra a hlavne počas úpravy rastlín, ale už to nie je také zlé, ako kedysi, keď som menila väčšinu vody. Veď si len predstavte, že vy a vaša rodina by ste boli ryby a akvárium by bol váš domov. Čo by ste robili, keby nejaký vyššia moc prišla každé dva týždne a zasahovala do vášho prostredia bez vášho dovolenia? A naviac by ste ani nevedeli kedy sa to stane a prečo. Pravdepodobne by ste sa cítili vystrašene z toho (aj keď by nebolo zlé, keby niekto prišiel a upratal mi z času na čas domácnosť)

Nitrifikačné baktérie existujú pre nejaký dôvod a sú potrebné vo všetkých akváriách.

Nemali by ste chcieť zabiť tieto organizmy, lebo sú súčasťou vody a potrebné pri ničení zbytkov. Zvyčajne to trvá 2 mesiace, kým dokážu efektívne čistiť vodu v novo zriadenom akváriu. Potom spolu s dobrým filtrom garantujú stabilnú vodu bez chorôb. Čistiacemu procesu vody napomôžete, ak vytiahnete 10% vody každé 2 týždne.

Ak som už spomenula zriadenie nového akvária, do akvária by ste mali dávať iba čisté dekorácie, čisté súčasti akvária a pravdaže by ste mali mať aj čistú nádrž. Všetko čo dáte do akvária by malo byť čisté, bez baktérii a potencionálne nebezpečných vecí, ako sú ostré hrán a podobne. Preto by ste mali vyvariť nové veci pred vložením do akvária. Hlavne drevo (v slanej vode) a kamene. A pravdaže treba aj vyčistiť celé akvárium ak máte podozrenie na vysoko nákazlivú chorobu, čo uchráni ryby pred smrťou. Nádrž by ste nemali čistiť agresívnymi prostriedkami. Tie sa ťažko vymývajú a nebezpečné látky sa dokážu udržať na stenách aj po mnohých vymytiach. Obzvlášť ťažké to je, ak máte veľké akvárium, ktoré je veľmi ťažké vymyť. Zvyčajne sa akváriá čistia iba vodou a handričnou, môžu sa použiť ale aj vodou riedené saponáty, ktoré sa síce ľahšie vymývajú, ale aj tak si na tom treba dať záležať.

Akváriá treba čistiť hlavne ak máte akvárium s cichlidami, spoločenské akvárium nepotrebuje byť čistené tak často. Niektoré druhy cichlíd a aj iné ryby v akváriu nemajú rastliny, lebo rastliny sú ich potravou a v akváriu sa neudržia. V takých prípadoch treba pomáhať chemizmu a meniť vodu. Niekedy aj akváriá plné rastlín treba čistiť a to hlavne ak sa vám premnoží určitý druh v akváriu a produkuje veľa exkrementov. Na to sú určené špeciálne plastové „hovnocuci“, ktoré majú jeden koniec prispôsobený vyťahovaniu vody. S takýmto nástrojom jednoducho povyťahujete príliš veľké množstvo exkrementov, ktoré nestihne vsať filter. Ale ak sa pozrieme do prírody, existujú tam veľké jazerá bez rastlín a filtrácie a ryby tam predsa vedia prežiť. Takže teoreticky by každé akvárium malo dokázať byť bez čistenia, ale to nie je celkom tak. Veľké množstvo vody zabezpečí stabilnejšie podmienky, ako malé. Preto je lepšie mať také veľké akvárium na chov rýb, aké len môžete zohnať.

Prosím, over si platnosť svojich prihlasovacích údajov. Ak u nás ešte nemáš účet, registruj sa zadarmo. Klikni tu pre zatvorenie tohto okna.

Bol si úspešne odhlásený! Toto okno sa automaticky zavrie!

Niečo sa pokazilo počas odosielania tvojej správy. Skús to znova, klikni tu, prosím!

Tvoja správa bola odoslaná, ďakujeme!

Stránka bola uložená, načítaj si znova, prosím!

Page has been created, you will be redirected now!

URL už existuje!

Cesta k fotke nie je unikátna!

Skutočne odstrániť túto stránku z databázy?

Stránka bola úspešne odstránená, teraz budeš presmerovaný!

Stránka nemohla byť odstránená!!

Táto konkrétna stránka nepovoľuje diskusiu. Skús nájsť článok, ktorý je tvojej rybke, rastlinke, alebo problému bližšie, pretože cez 99% našich stránok umožňuje diskusiu. Dôvod, prečo sme na tomto článku nepovolili diskusiu je ten, že je príliš obšírna. Ďakujeme za pochopenie! Klikni tu pre vyhľadávanie!

Naozaj odstrániť tento obsah zo stránky?

Skutočne odstrániť tento obrázok zo stránky?

Skutočne odstrániť tento obrázok zo stránky?

Vybraný komentár bol úspešne odstránený!

Vybraný obrázok bol úspešne odstránený!

Je potrebné zadať prihlasovacie meno, alebo emailovú adresu

Prístup k účtu bol obnovený, pozri si nové správy v tvojej emailovej schránke pre ďalší postup